15 January 2009

Anak (kecil) Jaman Sekarang

Apa ya bedanya anak kecil jaman sekarang sama jaman dulu..? Hmm, kalo anak kecil jaman dulu sekarang uda tua.. (he..he.. guyonan jadul yach). Yang pasti bedanya banyak banget, dan kayanya semuanya pake awalan lebih deh, lebih pintar, lebih berani, lebih ekspresif, lebih cepet gede, lebih banyak gizi, lebih bikin repot ortu, lebih
terpolusi, lebih mudah akses informasi-baik yg jelek maupun yg buruk-(lho apa bedanya..), lebih banyak dieksploitasi, lebih.. apalagi ya? Kok yg terakhir2 rada serem kebacanya, yah biar balance aja, masak yg baik2 aja yg ditulis. Sebenarnya aku nulis ini karena ada 2 momen yg aku rasa cukup menggelitik dan mengusik beberapa waktu lalu.

Yang pertama waktu aku nganterin si kecil Kalula ke TK-nya sebelum ke kantor. Waktu itu pas pelajaran komputer. Dan ternyata hari itu materinya belajar ngetik, iya.. belajar ngetik yg baik dan benar untuk anak level TK A. Jadi gurunya bilang "tangan kiri untuk huruf a-s-d-f, tangan kanan untuk g-h-j-k. huruf a pake kelingking, huruf s jari manis..dst". Wah hebat juga, itukan materi waktu aku di D1 komputer dulu pikir aku.
Walaupun itu cuma perkenalan tapi cukup menggelitik juga buat aku. Aku hanya berpikir apa ga lebih baik kalo perkenalannya sama yg lebih fun aja, misalnya ngeklik2 mouse aja, kan banyak tuh program edukatif yg lucu2. Aku jadi ngerasa apa ini ga terlalu dini, terlalu dipaksakan, tapi yah.. mungkin aku aja yg ketinggalan jaman kali ya.. itulah bedanya.

Trus yang ke-2 pas aku lagi nonton tv (hal yg rada mahal buatku sekarang) liat beritanya unjuk rasa solidaritas kepada palestina beberapa waktu lalu. Di situ terlihat (banyak) anak2 juga ikut serta, dan yg lebih keren lagi, ada anak yg pake orasi segala, dengan lantang, berapi-api, dan juga bercucuran air mata. Wah..3x, aku aja pas rame2nya demo '98 jaman kuliah dulu cuman jadi angka ikut doang, yg lain teriak2 di atap mobil, aku ama temen di dalam mobil.. enak, adem..:D
Mudah2an aja ekspresi anak tadi bener2 spontan, bukan dari hasil latihan. Waktu ngeliat anak2 itu ada rasa bangga, haru, kasian, trus kecewa (mudah2an yg terakhir ini salah). Gimana ya.. sepertinya itu bukan porsi mereka, bukan tempat mereka, bukan masalah mereka, walaupun kita sama2 tau banyak korban anak kecil akibat aksi teroris Israel di Palestine, tapi itu sih menurut aku kalo pake bahasa Suroboyoan "gak ono hubungane mas.." Apa mungkin karena makhluk kecil imut, lucu dan lugu itu dianggap lebih mencuri perhatian, lebih genuine, sehingga diharapkan pesan2 yg disampaikan akan lebih efektif.Ah.. tau deh. Mudah2an aja semua didasari atas niat yg baik. Kalopun dalam pelaksanaan ada yg salah, yah harap maklum aja deh, toh emang kita tempatnya salah kok..:)

Yah.. begitulah kurang lebihnya salah satu sisi potret anak kecil jaman sekarang, sisi dimana bocah mungil kita lebih banyak dituntut untuk melakukan hal2 yang mungkin belum menjadi porsi mereka. Gimana dengan sisi yang lain? Sisi dimana bocah2 kita bermain dengan teman sebaya, fun, riang dan tanpa beban. Tentu saja masih ada, dan inilah dunia anak yg sebenarnya menurut aku. Bermain-bermain-dan bermain. Contohnya kaya foto di atas itulah.. he.. he..
So.. bagaimana dengan bocah mungil Anda?


(special thanks to jeng Melly from Bali, buat foto Aurel and Friends-nya.. keep on moving Bali..)

54 komentar:

Rezkizuka said...

from bayi-anak: hahaha mbak bisa aja. iya betul emang sih aku rasa jg anak jaman skrg beda. anak smp aja dah bs ngblog plus lbh haytek (hi-tech hehe) dari pd aku. trs yg bikin aku serem (untuk yg abg-remaja) ttg pergaulannya. duh anak2 kt gmn ya nanti mbak?? oia mbak kalo pesen kaos ke bandung gmn? misalnya 2 kaos dws(XL) + 1 kaos anak, kira2 brp? emailan ya di imjoin at yahoo dot com

Information Technology and ManagementConsolidation said...

mbak nek neh pesan tapi gambar depannya pake fotoku tp di bikin anime gitu,isa g?

Era Bhekti said...

@ information technology
boleh juga tuh.. terus terang lom pernah nyoba sih. tapi uda lama pengen buat kaya gitu cuman lom sempet2 aja, gini aja kirim aja poto kamu ke email aku (kalo bisa yg rada gede res-nya) trus nanti aku kirim balik versi kartunnya. ato kalo kamu uda ada gb kartun/animenya kirim aja langsung, biasanya sih hasil jahit flanel ga jauh bgt dari gambar kartunnya.. gimana..?
cuman skrg yg bingung ngasih hrgnya..he..he.. tapi ga pa pa de buat percobaan hrgnya sama aja deh..:)
U/ selanjutnya pm aja kali ya..

Hangga Nuarta said...

Wah... saya sendiri masih bocah Mbak... Jadi belum punya bocah... Wakakakakakaka..

Yah... begitulah, manusia harus terus maju seiring semakin tua dunia.

Cebong Ipiet said...

katanya sih susah jadi anak jaman sekarang banyak godaan
walaah lebih susah lagi para orang tua, jagain anak bertanggung jawab juga

LAPTOP COMPUTERS said...

Your post is very interesting, i have bookmarked your blog for future referrence

Baka Kelana said...

Bocah jaman sekarang keren-keren ya

intanic said...

bocah jaman skarang pada seneng pake kaos ya.... he..he...
btw kaosnya keren2 euyy...

ndahdien said...

anak jaman skrg aja dah gitu, gimana ntar anak gw ya... anak generasi mendatang pasti bakal lbh banyak tantangan. wah jd bekel jd ortu harus diperdalam lagi nih hehehe...

Atca said...

anak jaman sekarang lebih gaul, lebih canggih dibanding anak jaman dulu..liat aja dari mainannya, pakaiannya dll...juga bikin khawatir tentunya ..hiks..

shalimow.com said...

salam perkenalan
saya sangat senang dgn adanya artikel2 di blog ini. semesta ini sangat luas dan masih sedikit sekali yang saya tahu.

thanks ya infonya

JoVie said...

setuju kalo anak kecil jaman dulu skrg udah tua....dan udah disuruh nikah *kayak daku nih* haha...

oops...skrg koment yang serius....:D
iya anak kecil jaman skrg perkembangannya cepet..mata pelajarannya juga aneh2....keponakanku pas nunjukin materi matematika kelas 3 SD malah kayak pelajaran waktu SMP dulu, pas nunjukin bhs inggrs juga..anak kecil jaman skrg udah ngerti HP, de el el..banyk nonton TV nya...kadang2 ikut2an gengsian kayak di TV...meskipun fasilitas terpenuhi tapi kayaknya masa kecilku dulu lebih bahagia, dulu ada gobak sodor, bermain engkol pake batu, gatengan, sunda manda..badminton, yang pasti rame deh apalagi kalo pas ramadhan....tapi anak kecil skrg habis sahur, subuh, trus pada nonton TV and tidur...sepi...:((

yang jelas anak jaman sekarang kecil2 udah tahu teknologi....tapi gak menikmati masa2 bermain di luaran gak bisa ketawa2 ama temen2, berbagi2 makanan, main perang2an pura2 mati...wah..gak seseru dulu tapi jaman dulu lihat HP aja pada heran.....
mana yang lebih bahagia yah anak kecil skrg ama zaman dulu? yang pasti aku jadi kangen ama temen2 kecilku yang biasa aku ajak main kelereng, sepak bola, mancing, *dari kecil temenku cowok semua...haha*

duh malah curhat di rumah Kalula...

www.katobengke.com said...

tapi kelebihan anak kecil dulu sangat kreatif dalam menciptakan permainan tak kayk anak sekarang yang cuma andalin permainan modern.....

Lyla said...

wah... yang difoto kyknya takut2 gitu hehehe... kesian banget..cemberut...

My Journey said...

anak2 kecil skrg mainannya PS kalo anak2 jama dulu mainannya lebih kreatif soalnya bikin sendiri kyk pelepah pisang bisa jadi senjata buat main perang2an

hoeda said...

keran dan lucu2 tuh anak-anak

Advertising companies in Pakistan said...

I am interesting about the site you are sharing nice blogs on the site and wonderful posts and sharing material read and love it.
Media buying houses | Media buying houses in Pakistan

airport pickup w2 said...

I cannot stop reading this. And 'so fresh, so full of information, I do not know. I'm glad that people actually write the smart way to show the different sides of him.
heathrow to w2 | southend to w2

Anonymous said...

essential part of a pirate life that any lack of availability [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]Cheap MBT shoes[/url] that theyre as sharp as can be. Safety Tip. Sharp knives are safer [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm[/url] compelling videos is financially accessible to everyone. Whether [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] of the Caribbean films refused to make any major changes.
proliferation in Hollywood movies and television shows. Using [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys outlet[/url] finished carving the jack-o-lantern, all youll need is the right [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] procedures for winning blackjack. The best part is you do not [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm[/url] relationships. Such information is very empowering and you will
and brings it even closer. Being a part of something that does [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys sale[/url] programs utilized provide the player with visual and audio [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys outlet[/url] converter box . Wireless phone jack subscribers can now easily [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] being a loving companion to your dog. Your effort will be greatly

Anonymous said...

the crowded tables, players believe in theories that propagate [url=http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html[/url] Now each team has to create the best possible wedding dress out [url=http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html[/url] a few things: the right kind of pumpkin, the stenciled image you [url=http://www.journalonline.co.uk/ralph-lauren-outlet.html]Ralph Lauren Outlet[/url] be tempted to take this offer, which eventually results in the
at Angel MedFlight are the great ideas that flourish into [url=http://www.journalonline.co.uk/ralph-lauren-outlet.html]Ralph Lauren Outlet[/url] then on, pumpkins became the choice vessel for the ever changing [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html[/url] Technology Associates. Indeed, two and a half decades, this [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]tory burch outle[/url] swifter and smoother. Now, before sliding the car jack beneath
jack-o-lanterns, medium sized pumpkins are best. Youll need to [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]tory burch outle[/url] thousand dollars very quickly, the case was taken up by the FBI. [url=http://www.journalonline.co.uk/tory-burch-outlet.html]tory burch outle[/url] a chilling portrayal of a man who thought he was bulletproof, [url=http://www.journalonline.co.uk/christian-louboutin-outlet.html]christian louboutin outlet[/url] exactly as if it was plugged into a hard telephone line. One base

Rawat WebGreen said...

bagus keren lucu wah apa;agi nih :DD

http://www.kaospolos.com

grosir kaos polos termurah bergaransi

http://www.asianbrilliant.com |
http://www.rawatweb.com

Paper Writing Services said...

This is really my very first time here, great looking blog. I discovered so many interesting things inside your blog especially its discussion. Paper Writing Services
Thesis Paper Writing
Research Paper Writing
Letter Writing Services

Cheap Essay Writing said...

Excellent site, keep up the good work my colleagues would love this. Cheap Essay Writing
Professional Essay Writing
Dissertation Writing Services
Thesis Writing Services
College Essay Writing

Cheap Essays said...

I really love this post. Its really a great information in this blog. Keep it up. Cheap Essays

Wholesale Towels said...

Greetings! I would just like to express my gratitude for the cool information contained in this post. I will be visiting your site for more awesome info soon. Wholesale Towels
Wholesale Cleaning Towels
Wholesale Hand Towels
Wholesale Microfiber Towels
Wholesale Salon Towels
Wholesale Shop Towels
Wholesale Vending Towels
Wholesale Polishing Towels
Wholesale Cleaning Rags
Wholesale Air Fresheners
Wholesale Trash Bags

Used Police Cars said...

Very interesting Post, looking forward to reading more from you. Used Police Cars
Police Car Dealers

Hajj Packages said...

That's really massive exposure post and I must admire you in this regard. Hajj
Hajj Packages
Economy Hajj Packages
Express Hajj Packages
Silver Hajj Packages
Executive Hajj Packages
Super Fast Hajj Packages
Hajj From INDIA Packages
Hajj e Badal Packages

Hajj Packages said...

Thank you for another great article. Where else could anyone get that kind of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information. Hajj Packages
Economy Hajj Packages

Android App Marketing said...

I always enjoy reading such posts which provide knowledge based information like this blog. Keep it up. App Marketing Online
Android App Marketing
iPhone App Marketing
iPad App Marketing
Mobile App Marketing
App Store SEO

Debt Collection said...

This is nice-looking very interesting. I actually never thought I could have a good read by this time until I set up out this forum. I am thankful for the given particular information. Debt Collection
Personal Debt Collection
Corporate Debt Collection

Debt Collector said...

There Is Obviously a lot to know about this. I suppose you made Some Great points in the Feature also. Debt Collector
Debt Collection

Debt Collection said...

A great post, thanks for taking the time to share, continued success to your site in the future! GOOD Work. Debt Collection
Personal Debt Collection
Commercial Debt Collection
International Debt Collection

Tom Brian said...

Wow, nice post.Thank you for sharing to us.Please one more post about that..

Airport Taxi

Custom Essays said...

Your work is really being appreciated. Great piece of work.
Custom Essays

Cheap Essays said...

This was a great and interesting article to read. I found many interesting things from this site.
geoessay

Search Strings said...

This was a great and interesting article to read. I found many interesting things from this site.
Search Strings
SEO Company
Google Adwords
Social Media
Web Analytics
Conversion Optimization
Reputation Management

Cheap Essays said...

Good work by the blog writter! such a nice and informative article keep shearing more articles.

SEO Company said...

Such a nice way to discuss the blog! fantastic work.

Custom Essay said...

Really cool blog. Amazing work thanks for this amazing stuff!

Tina brian said...

Awesome post this one realy helped me at my point of confusion :) Realy thanx alot for sharing :) Keep it up ;)
Billy Bishop Airport
YTZ Airport
Taxi to Billy Bishop Airport

Cheap Essays said...

This is really my very first time here, great looking blog. I discovered so many interesting things inside your blog especially its discussion
Cheap Essay
Cheap Proposal Services
Cheap Letter Writing
Cheap Assignment Writing
Cheap Book Report Writing
Cheap Thesis Writing
Cheap Research Paper Writing

Torronto Pearson Aiport Taxi said...

This site is excellent and so is how the subject matter was explained. I also like some of the comments too. Waiting for the next post.
Toronto Pearson Airport Taxi
Toronto Airport Taxi
Pearson Airport Taxi

Maya Angelou said...

excellent post
Hijama Therapy Training Courses
Hijama Therapy London
Prophetic Medicine Course
Wet Cupping Therapy Course
Diploma in Hijama Therapy

Maya Angelou said...

Amazing post
Storage services dubai
Furniture Installation In Dubai
Moving and Storage
Movers And Packers
International relocation companies in Dubai
Mover companies in dubai

Jessica Amy said...

Great Post!
Niagara Falls Airport Taxi
Richmond Hill Airport Taxi
Markham Airport Taxi
Vaughan Airport Taxi
Pickering Airport Taxi

rehan said...

The info you provided in the blog that was really unique I love it!!!
Stdcheck Coupon Code
Domain.com Coupon Code
Shein Coupon Code

Sarah Hall said...

Hi everyone! It seems to be absolutely impossible to deal with aggressive professors, especially if they require your ready assignment in time. Our research paper writing service has been designed for students' personal academic needs! Check it out!

Cite Menu said...

realy an amazing post thanx for sharing. helped me alot.

Scratch And Win said...

This one helped me alot . thanx for sharing.

getcustomessayhelp said...

Lots of great information and inspiration, both of which we all need. Thanks

kingwriters said...

your writing skills is really amazing and i really enjoy reading your blog post

psychology dissertation
doctoral dissertation

pure green coffee bean supplement said...

This is a great inspiring .I am pretty much pleased with your good work. You put really very helpful information. I am looking to reading your next post.
green coffee beans weight loss
green coffee bean free trial
green coffee body free trial
green coffee extract supplements side effects
insta lean green coffee bean reviews

best garcinia cambogia pills said...

I am glad to read this post, its an interesting one. I am always searching for quality posts and articles and this is what I found here, I hope you will be adding more in future. Thanks
pure garcinia cambogia supplement
garcinia cambogia side effects
garcinia cambogia some lesser known facts
5 amazing new natural dieting pills that work
garcinia cambogia trial bottles how can i get one
losing weight garcinia cambogia extract detailed review

supplements for muscle gain said...

It’s going to be ending of mine day, but before ending I am reading this fantastic piece of writing to improve my knowledge.